Ulkoministeri Pekka Haavisto tapaa Viron ulkoministeri Urmas Reinsalun Helsingissä 17. elokuuta.

Ministerit keskustelevat kahdenvälisistä aiheista, Euroopan turvallisuudesta sekä ajankohtaisista kansainvälisistä kysymyksistä.

”Suomen ja Viron suhteet ovat erinomaiset, ja yhteistyömme aktiivista ja laaja-alaista. Ajankohtaisessa tilanteessa näkemysten vaihto läheisen kumppanimaan kanssa Helsingissä on erityisen tärkeää”, ulkoministeri Haavisto toteaa.

Urmas Reinsalu on virolainen poliitikko ja maan nykyinen ulkoministeri heinäkuusta 2022. Aiemmin hän on toiminut Viron oikeusministerinä 2015–2019 ja ulkoministerinä 2019–2021. Reinsalu on ollut myös Viron puolustusministeri vuosina 2012–2014. Reinsalu edustaa konservatiivista Isänmaa-puoluetta, jonka puheenjohtajana hän toimi vuosina 2012–2015 (tuolloin Isänmaan ja Res Publican liitto, IRL).

Reinsalu on opiskellut lakia Tarton yliopistossa, josta hän valmistui vuonna 1997. Riigikoguun hänet valittiin vuoden 2003 vaaleissa. Reinsalu puhuu äidinkielensä viron lisäksi englantia, saksaa, venäjää ja suomea.

Poliittinen ura

Reinsalu valittiin Isänmaan ja Res Publican liiton puheenjohtajaksi puoluekokouksessa 28. tammikuuta 2012. Ensimmäisellä äänestyskierroksella hän sai hiukan yli puolet annetuista äänistä. Puheessaan Reinsalu kehotti puoluetta pitäytymään konservatiivisessa maailmankatsomuksessa, takaamaan sosiaalinen vakaus perheille ja olemaan tekemättä kompromisseja kansallisen turvallisuuden kustannuksella. Hän myös sulki pois yhteistyön Edgar Savisaaren johtaman Keskustapuolueen kanssa.

Viron puolustusministeriksi Reinsalu nousi Mart Laarin jälkeen toukokuussa 2012 tämän erottua virasta terveydellisistä syistä. Laar oli saanut aivohalvauksen helmikuussa ja ollut sairaalassa tehohoidossa huhtikuun puoliväliin asti.

Vuoden 2015 vaaleissa IRL oli suurin häviäjä puolueen menettäessä yhdeksän paikkaa Riigikogussa. Puheenjohtajana toimineen Reinsalun sijaan IRL oli asettanut vaaleissa pääministeriehdokkaakseen maan entisen pääministerin Juhan Partsin. Reinsalu ilmoitti vaalien jälkeen jättävänsä puheenjohtajan tehtävät kesäkuun puoluekokouksessa. IRL nousi kuitenkin Reformipuolueen johtamaan hallituskoalitioon yhdessä sosiaalidemokraattien kanssa, jolloin Reinsalusta tuli uuden hallituksen oikeusministeri.

Urmas Reinsalu aloitti ulkoministerinä Viron nykyisessä hallituksessa 18.7.2022, ja kyseessä on hänen ensimmäinen Suomen-vierailunsa tällä hallituskaudella.