© Anne Sjöholm | valtioneuvoston kanslia

Pääministeri Sanna Marin ja Viron pääministeri Kaja Kallas tapasivat Tallinnassa maanantaina 7. maaliskuuta. Pääministerit keskustelivat Euroopan turvallisuustilantesta, yhteistyöstä ajankohtaisissa EU-asioissa sekä Suomen ja Viron kahdenvälisestä suhteesta. Vierailun yhteydessä julkistettiin selvitys yhteistyön kehittämisen mahdollisuuksista.

”Jaoimme tapaamisessa yhteisen huolemme Ukrainasta. Venäjän tulee pysäyttää sotatoimet välittömästi. Suomi ja Viro seisovat yhdessä muiden EU-maiden rinnalla puolustamassa Ukrainan itsenäisyyttä ja itsemääräämisoikeutta. Ajatuksemme ovat Ukrainan ja ukrainalaisten puolella, ja niin ovat myös tekomme. Suomi on avustanut Ukrainaa niin taloudellisesti, humanitaarisesti kuin myös suojavarusteilla ja aseilla”, pääministeri Marin kertoi tiedotustilaisuudessa Tallinnassa.

Pääministerit vastaanottivat Suomen ja Viron yhteistyöstä tehdyn selvityksen, joka on laadittu kuluneen vuoden aikana hallitusten yhteisestä toimeksiannosta. Selvityshenkilöinä toimivat entiset ministerit Anne-Mari Virolainen ja Jaak Aaviksoo, tukenaan molempien maiden ulkopoliittiset instituutit. Raportissa annetaan suosituksia maidemme välisen yhteistyön kehittämiseksi tulevaisuudessa muun muassa talouden, vihreän siirtymän, digitaalisen yhteistyön, kulttuurin ja koulutuksen aloilla. Selvityksessä esitettyjä suosituksia tullaan käsittelemään eri tahoilla, myös hallitusten välillä.

Pääministeri Marin tapasi vierailun aikana myös Viron parlamentin puhemies Jüri Rataksen.