Valtuuskunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.)

Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunta vaatii Venäjän viranomaisia vapauttamaan oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin välittömästi. Euroopan neuvoston jäsenvaltiona Venäjä on sitoutunut neuvoston ihmisoikeus- ja oikeusvaltioperiaatteiden noudattamiseen, valtuuskunta muistuttaa. Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen mukaan ketään ei saa perusteetta pidättää tai pitää vangittuna. Jokaisella on oikeus oikeudenmukaiseen ja julkiseen oikeudenkäyntiin laillisesti perustetussa riippumattomassa ja puolueettomassa tuomioistuimessa.

Valtuuskunnan puheenjohtajan Kimmo Kiljusen (sd.) mukaan Navalnyin tapauksessa on kyse myös Venäjän demokratiakehityksestä laajemmin. Opposition toimintamahdollisuudet ja -oikeudet tulee turvata kaikissa tilanteissa, hän huomauttaa. Asia nousee esille Euroopan neuvoston yleiskokouksen kokoontuessa ensi viikolla Strasbourgissa.

Euroopan unionin ja Suomen ulkopoliittisen johdon tavoin valtuuskunta vaatii myös, että Navalnyin murhayritys tutkitaan ja siitä vastuussa olevat saatetaan oikeuden eteen.