finnish-flag

Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajiston kokouksessa Reykjavikissa Islannissa maanantaina 28.11. keskustellaan jäsenehdotuksesta kaikkien Pohjoismaiden kansalliskielten hyväksymisestä PN:n virallisiksi työkieliksi. Suomen ja Islannin valtuuskunnat ehdottavat, että suomi ja islanti lisätään työjärjestykseen virallisiksi työkieliksi norjan, ruotsin ja tanskan rinnalle. Puheenjohtajisto päättänee asian jatkokäsittelystä. 

Kokouksessa käsitellään lisäksi jäsenehdotuksia muun muassa Nord Stream 2-kaasuputkihankkeen tarkastelusta sekä rauhanvälityksen vahvistamisesta pohjoismaisena tavaramerkkinä. Puheenjohtajisto päättää myös kansainvälisten tarkkailijoiden ja raportoijien valitsemisesta ja uuden kansainvälisen strategian laatimisprosessin aloittamisesta.

Eduskunnasta kokoukseen osallistuvat kansanedustajat Wille Rydman (kok.) ja Erkki Tuomioja (sd.). Kokoukseen osallistuu myös Suomen puheenjohtajuuskauden ensi vuoden presidentti Britt Lundberg (ÅC).

Pohjoismaiden neuvosto on Pohjoismaiden parlamenttien ja hallitusten välinen yhteistyöelin. Pohjoismaiset poliittiset yhteistyöasiat käsitellään pääosin Pohjoismaiden neuvoston neljässä valiokunnassa ja neuvostoa johtavassa puheenjohtajistossa. Vuoden kestävä puheenjohtajuus kiertää Pohjoismaiden välillä. Tanska on tänä vuonna pohjoismaisen yhteistyön puheenjohtajamaa. Suomi on puheenjohtajamaa vuonna 2017. Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana on kansanedustaja Juho Eerola (ps.) ja varapuheenjohtajana kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd.).