Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) vierailee Ruotsissa ja Virossa torstaina 6. heinäkuuta 2023. Häkkänen tapasi Ruotsin puolustusministeri Pål Jonsonin puoliltapäivin Tukholmassa.

Puolustusministerit keskustelivat Suomen ja Ruotsin kahdenvälisen puolustusyhteistyön tiivistämisestä. Ruotsi on edelleen Suomen läheisin puolustusyhteistyökumppani.

“Suomen Nato-jäsenyys ei vähennä Suomen ja Ruotsin kahdenvälisen yhteistyön merkitystä, päinvastoin kun Ruotsi liittyy liittokuntaan, maiden välinen puolustusyhteistyö tulee entisestään tiivistymään. Panostamme materiaalin ja järjestelmien yhteensopivuuteen, isäntämaatukijärjestelyn toimeenpanoon, tilannekuvayhteistyöhön sekä alueellisen koskemattomuuden turvaamiseen ja valvontaan.”, sanoo ministeri Häkkänen.

Naapurimaiden välinen puolustusmateriaaliyhteistyö on aktiivista kattaen muun muassa joukkojen liikkuvuuteen, aseisiin ja ampumatarvikkeisiin liittyviä hankintoja. Maiden puolustusteollisuuden välisen yhteistyön lisääminen ja syventäminen on tärkeää. Yhteinen tavoite on varmistaa puolustusmateriaalin saatavuus ja Ukrainan tuen jatkuvuus. Suomen uusimmasta apupaketista Ukrainalle päätettiin tänään.

Suomen ja Ruotsin yhteistyön tavoite on vahvistaa maiden puolustuskykyä ja toimintavalmiutta, toteuttaa yhteistä operatiivista suunnittelua ja edistää yhteisiä intressejä erityisesti Itämeren alueella ja pohjoisessa.

Häkkänen ja Jonson keskustelivat myös tulevasta Naton huippukokouksesta Vilnassa 11.-12.7.2023. Suomen keskeisin tavoite kokouksessa on Ruotsin jäsenyyden toteutuminen.

Jäsenyyden myötä Suomen ja Ruotsin alueilla tulee olemaan merkittävä rooli Naton puolustuksessa.